- Aktualności
- Opublikowano:
Uczestnik drugiej edycji programu kulinarnego „MasterChef” poprowadził warsztaty dla Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzynie
Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzynie wzięły udział w drugich warsztatach kulinarnych realizowanych w ramach projektu „Zielone tory”.

Zajęcia poprowadził uczestnik drugiej edycji programu kulinarnego „MasterChef” Leszek Wodnicki.
W trakcie zajęć uczestnicy poznali świat kuchni „zero waste” i nauczyli się jak przygotować zdrowe potrawy w taki sposób, aby nie zmarnować składników i ponownie wykorzystać resztki przygotowanych wcześniej potraw.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzynie poznały również sekrety minimalizowania strat w kuchni i kulinarnego recyklingu. Nauczyły się również prawidłowego przechowywania potraw, tak aby te nie traciły swoich wartości odżywczych i walorów smakowych.
– Dzięki prowadzącemu i panującej doskonałej atmosferze pozyskałyśmy ogrom i zwiększyłyśmy świadomość zastosowania zasad „zero waste” w swojej kuchni – mówi Ewa Głowacka z Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzynie.
Po przygotowaniu potraw nadszedł czas na degustację i wymianę poglądów.
Autor: Gracjan Broda, Foto: Koło Gospodyń Wiejskich w Mierzynie